Planering inför sexualkunskapslektioner

 
 
 
Todelihoo!
 
Dag nummer två på höstlovet avklarad (och det är nu november!). Det hände inte mycket idag heller på skolan (förstås), jag satt och dokumenterade mitt arbete som vanligt och när jag var klar med det övergick jag till att läsa lite av all den litteratur jag har på mitt kontor. Är en person som främst lär mig genom att göra saker rent praktiskt, men det är självklart viktigt att fylla på det teoretiska kunskapsförrådet med jämna mellanrum och det har jag det perfekta tillfället att göra nu.
 
 
Studien om unga transpersoners livsvillkor skulle jag dessutom önska att alla andra inom personalen på skolan skulle läsa också.
 
 
 
En annan grej som jag ägnade tid åt var att kolla igenom mitt material inför sexualkunskapslektionerna som jag ska ha med åttorna efter höstlovet. Hade ju en presentation i aulan för några veckor sedan då jag pratade om vad samtycke är för något och hur det är den grundläggande premissen när en ska ägna sig åt någon form av sexuella aktiviteter med andra, och det var som en sorts förberedelse inför lektionerna som vi ska ha efter lovet.
 
Efter presentationen i aulan fick eleverna gruppvis svara på frågor som jag förberett och nu under lovet har jag haft tid att läsa igenom vad de svarat (det är 5 stycken klasser i åk 8 på skolan så det tar sin lilla tid), och jag är extremt imponerad. Många har tagit det på stort allvar och skrivit väldigt genomtänkta formuleringar, även de som kanske tramsat lite (uttrycket "Netflix & chill" förekommer flera gånger) har ändå gjort det med en seriös underton och skrivit riktigt kloka grejer. Ser verkligen fram emot att diskutera allt det här med dem efter lovet.
 
 
 
Och majoriteten använder pronomet "hen" i sitt språk utan att göra en stor grej av det, kul att se att tiderna går framåt och att framtida generationer probs kommer bli mer och mer öppensinnade.
 
 
Har förberett övningar och sett till att få med så mycket viktigt som möjligt i lektionsmaterialet och det ska verkligen bli kul att höra vad de har att säga sen när vi diskuterar. Tyvärr har jag bara möjlighet att träffa varje klass en gång (de är uppdelade i halvklasser så kommer ha sammanlagt 10 lektioner), men jag tänker att det är bättre än ingenting och att det förhoppningsvis lägger grunden för framtida diskussioner såväl som en vilja att veta och lära sig mer.
 
Nu ska jag lyssna på Miriam Bryants "Black Car" för sjutusende gången. Är lite sen att hoppa på tåget men är verkligen helt obsessed med den låten nu.
 
Pusshej
 
 
 

Kommentera här: