Gubbar, bröst och "DET VAR JU BARA ETT SKÄMT"

 
 
Todeliooo.
 
Nu känner jag för att skriva lite igen, ba som en update av mitt liv. Jag räknar ner dagarna på den här veckan eftersom det är min sista skolvecka på socionomprogrammet och for the first time in foreeeverrr ska jag vara pluggfri. Har ju serri pluggat konstant sedan studenten och nu kommer skiten till sitt slut. Weird. Vad gör man ens när man inte håller på med något skolarbete lol.
 
Skrev hemtenta i missbrukskursen under måndagen och tisdagen och nu är skiten inlämnad och jag kan andas ut i tre veckor innan resultatet kommer. Sen hade jag filmseminarium på genuskursen idag (såg filmen Crash som lämnade mycket att önska, vilket vi också diskuterade) och nu ska jag ba skriva klart min uppsats inom den kursen och lämna in på fredag så kan jag pusta ut på den punkten också. Jää.
 
 
jag ser ljuset jonathan
 
 
Och på tal om genus. Hände en grej i söndags som jag funderat på en hel del sedan dess. Bae hade fotbollsmatch (inomhus i en idrottshall nu på vintern) och jag var med för att kolla som vanligt, vi satt i omklädningsrummet och chillade med några av hans lagkamrater. Där hängde också domaren samt en annan domarsnubbe som varit med och dömt utomhusmatcherna och är allmänt känd som riktigt skum. Alla gånger jag varit och kollat på matcherna har han gjort eller sagt något skumt (samt följer inte riktigt regelboken för hur man dömer en fotbollsmatch...), men nu blev det på något sätt droppen som fick bägaren att rinna över.
 
Som vanligt stod han och snackade en massa skit som ingen orkade lyssna på, standardmode brukar bara vara att stänga av öronen när han håller på och tjötar på och tror han är rolig. Sen frågade han var resten av laget höll hus och en av baes kompisar sa skämtsamt att det var tjejerna som skulle hoppa in och spela idag (hänvisade till mig och en annan gf som satt där), varpå gubben ba "höhö bra, då kan ni tjejer ba stå där så faller killarna i motståndarlaget direkt!". Jag ba um wat. Han fortsatte med att göra en övertydlig *dra ner tröjan*-gest på sig själv, underförstått visa brösten för dom!, och sedan en liten imitation av hur motståndarlagetskillar bara skulle dregla och springa efter oss. För så spelar ju tjejer fotboll.
 
Det här sades då alltså av en gubbe runt 50, 60 bast och jag blev så chockad av hans lilla uppvisning att jag bara kunde fräsa fram "men gud?!" och vända bort blicken i disgust. Han babblade på om en massa skit ett tag till och gick sedan. Då fräste jag fram hur oerhört opassande det var att gubbaset sagt något sånt, men en av baes kompisar skrattade ba att "det var ju en ganska bra taktik" och så klassiska: MAN FÅR JU TÅLA LITE SKÄÄÄÄÄÄÄMMMMMTTTTTTT. Blev ännu mer förbannad och fick medhåll av gf nr 2 som också sa att man inte behöver skratta åt allting, och speciellt inte när det är sexistskit. Sen kom de andra i laget in och konversationen avbröts, men jag har som sagt tänkt på det en hel del sedan dess.
 
 
naturlig reaktion
 
 
Tänker också på det i relation till den senaste tidens mediauppmärksamhet om alla övergrepp som skett på unga flickor på festivaler och hur det skapat en samhällsdebatt där fler och fler kvinnor träder fram och berättar hur standard det är att som kvinna bli antastad, tafsad på och i allmänhet hotad av random män på offentliga platser. Det är normen, de flesta har varit med om det en eller fler gånger, eller känner någon som blivit det. Jag själv är inget undantag, män som kommer fram och söker kontakt, tar på en/försöker ta på en, skriker saker efter en etc är något en vant sig vid för länge sedan.
 
Det som skedde i omklädningsrummet där i söndags var måhända ingen fysisk attack, men det var återigen ett scenario där en som kvinna fick smaka på hur det känns att once again bli nedvärderad för sitt köns skull. Jag är kvinna, jag har bröst, och därför får jag uppleva att en gammal gubbe står mitt framför ögonen på mig och imiterar hur jag ska visa brösten för ett fotbollslag för att vinna en match. Jag vill inte att någon annan, speciellt inte en man (och därtill en gubbe), ska prata om mina bröst och jag känner mig så oerhörd äcklad av hela grejen att det knappt finns ord för det. 
 
Och jag tänker på han som tvunget måste komma och vifta bort min ilska med "det var ju bara var ett skäämmmttttt". Att det var menat som ett skämt betyder inte att det var roligt, och någonstans måste man sätta gränser för vad man står och brölar inför andra utan att ta någon som helst hänsyn till hur andra kommer uppfatta det. Och vad vet jag, vissa kanske kan vifta bort sådana händelser och ba jaja det var inte så farligt. Men nu var det mig, och gf nr 2, det handlade om, och jag kände inte att jag kunde strunta i det. Det var kefft och over the line och bara stört.
 
MEN SÅ ÄRE VÄL NÄR EN ÄR KVINNA I DEN HÄR VÄRLDEN VAA :-))))) LITE FÅR MAN TÅLAAA
 
 
 
 
 
Så lack, pallar ej. Kan väl ba lägga till den här händelsen i den redan ganska feta listan på allt fucked up som hänt en i samband med män och deras oförmåga att veta hur en beter sig. Det är ju trots allt standard och något man i slutändan vänjer sig vid. Nice.
 
Farväl.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Therese:

Fruktansvärt att man som kvinna bara ska nöja sig med att behandlas som nåt i en köttdisk.. :( Det är så normaliserat att det är sorgligt.

Kommentera här: