Film: Mad Max: Fury Road (2015)

 
 
Yö!
 
Eftersom jag tänkte hänga i Uppsilon tills jag ska börja jobba efter ett par veckor har jag sett till att höra av mig till massa vänner för att fråga om de vill hänga, känns ej bra att låta relationer rinna ut i sanden bara för att en är lat och hör av sig någon gång i halvåret..... That's why jag igår träffade min gamla polare H som jag känt sedan jag började läsa strökurser på universitetet, och god damn it vad mysigt vi hade.
 
Vi köpte sushi (finns ingen hejd på hur många bitar jag kan vrida i mig) och bestämde oss för att kolla på Mad Max: Fury Road (2015) eftersom jag ej sett den. Har obvi läst mycket om filmen, som t.ex. att det blev ett himla ståhej när gnälliga män ville bojkotta den pga stark kvinnlig huvudroll, men for some reason tog jag mig aldrig samman och såg den... until igår. And sweet baby jesus vad bra den var.
 
 
Jag under hela filmen
 
 
Filmen utspelar sig i ett postapokalyptiskt Australien, där fölk är fräscht muterade och vatten är extremt svårt att få tag på due to various kärnvapenkrig och fanskap. Vi introduceras till karaktären Max som kämpar med minnena av sin familj som dog (vilket apparently hände i någon av de tidigare Mad Max-filmerna från 70- och 80-talen) och hur han tillfångatas av den galna klanen The War Boys för att bli en s.k. blood bag, dvs förse de sjukliga klanmedlemmarna med friskt blod (som sagt, alla är muterade och fucked up).
 
Max dras in i en tossig jakt genom öknen, along ~the fury road~, där Imperator Furiosa (spelad av Charlize Theron which I lööööööv) sticker iväg för att rädda fruarna till klanens ledare Joe. Fruarna är very precious till äckel-Joe eftersom han själv är ett muterat as och vill producera frisk avkomma med de icke-muterade fruarna (fyfan). Så, naturligtvis racear han efter Furiosa med hela sin armé varpå mycket ståhej och vilda actionsscener följer. 
 
 
Ja, det var precis så over the top och skrattretande knäppt som det ser ut
 
 
Min vän H som är ett stort actionfan informerade mig om att scenerna är inspelade med så lite CGI som möjligt och att mycket av galenskaperna faktiskt är "på riktigt" (i den mån det går förstås) för att skapa autentiska effekter. Det funkade ju onekligen eftersom jag stundtals satt framåtlutad i soffan av spänningen och blev riktigt indragen i de vilda scenerna där folk hoppar från bil till bil och flänger omkring med eldkastare och granatgevär och what not. Vill en ens veta vad hela kalaset kostade att produera, tro?
 
Och as I said, Charlize Theron som Imperator Furiosa är cool as fuck och manövrar sig fram på den farliga vägen som det proffs hon är. Hon befriar fruarna från sin äckliga slavekeeper och gör allt i sin makt för att komma undan armén som förföljer dem under resten av filmen, hon kan slåss, hantera vapen och har dessutom en armprotes som ser ut som en robotarm - samtidigt som hennes karaktär har djup och präglas av sin längtan efter att finna "the green place" som hon rövades bort från som barn. Fäste mig mycket vid henne (och kan förstå att somliga gnälliga män stör sig på hennes hjälteroll, snark. Get with the times!).
 
 
 *klappar ivrigt i händerna*
 
 
Så, om en gillar helt sjuka actionscener, ett mästerligt soundtrack, spännande karaktärer och vilda fighter i öknen är det här en film jag rekommenderar. Själv kan jag ej förstå att jag inte sett den tidigare och nu vill jag gärna se de gamla Mad Max-filmerna också för att se vad de har ett erbjuda.
 
Toodles! 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: