Lite kvällsmys

 
 
 
Yuhuu.
 
Klockan är inte mycket, men har ändå cozat ner mig i sängen och valt Ronja Rövardotter som min kvällsfilm. Har redan kollat lite och känner stor nostalgi, tyckte mycket om Ronja när jag var en liten palt, både filmen och boken. Får nussekänslor över Ronja och Birks relation, samtidigt som jag tycker det är jobbigt när hon bråkar med pappa Mattis. Mysfilm all the way.
 
 
Nussar!
 
 
I övrigt drabbades jag av en hejdundrande huvudvärk ikväll, troligtvis till följd av att jag var ute och powerwalkade tidigare under dagen och rörde muskler jag inte använt på ett tag heh. Fick någon keff träningsvärk (?) i ryggen och smärtorna spred sig upp i nacken och slutligen huvudet. Var som en spänningshuvudvärk from hell, fick lägga mig i mörker och vila för att det knappt gick att vrida på huvudet utan att det gjorde så förbannat ont. Är mycket bättre nu men funderar på vad det kan ha kommit av, stela muskler som äntligen rätades ut maybe? Knepigt. Tänker fortsätta PW:a iallafall, känns skönt att röra på sig igen.
 
 
even though my head hurts :c
 
 
Sist och slutligen tänkte jag bara nämna att jag blivit så smått hooked på latinamerikanska filmer. Har inom loppet av några dagar sett Relatos Salvajes (2014) (eng. Wild Tales) och El secreto de sus ojos (2009) (eng. The secret in their eyes). Båda ligger på över 8 poäng på imdb och har varit nominerade för Oscar (varav den senare också vann) samt en massa andra priser, vilket jag kan förstå eftersom båda var riktiga mästerverk.
 
Den första, Relatos Salvajes, består egentligen av sex korta historier som på olika sätt visar hur människor hanterar stressiga situationer. Även om situationerna i många fall målades upp som komiska så präglades de av en mörk humor och stundtals väldigt svåra moraliska dilemman (gjorde lite lätta paralleller till den brittiska serien Black Mirror om någon sett den). Min favorit var historien om kvinnan som på sin bröllopsdag får reda på att hennes nyblivna make haft en affär med en kvinna på bröllopet och går på en rampage där hon bestämmer sig för att hämnas hejvilt. Sällan sett något så urspårat!
 
 
 
 
Den andra filmen, El secreto de sus ojos, är väldigt annorlunda från den första. Den handlar om den pensionerade juristen Benjamín Espósito som skriver en bok om ett av sina gamla olösta fall: våldtäkten och mordet på Liliana Coloto (varning för att våldtäktsscenen visas i filmen, hade läst på om det innan pga har svårt att kolla på sånt). Under filmens gång hoppar handlingen decennier tillbaka i tiden till när Benjamín och hans kollegor försökte lösa fallet, parallellt med nutid där han kämpar med sin roman. Det är en deckarhistoria med djup (gjorde en liten koppling till amerikanska Zodiac), där jag i slutet fick känslan av att man ska fråga sig vem som egentligen är det riktiga monstret. 
 
 
Märkte även först i efterhand att det av en slump var samma skådis i de båda filmerna, Ricardo Darín.
 
 
Som sagt så var bådarna filmerna amazingly good och jag rekommenderar dem fett. Hade en period där jag kollade mycket på franska filmer, men nu verkar det vara latinamerikanska (och speciellt argentinska) rullar som gäller. Hade tänkt se Amores Perros (som också ligger på imdb:s topplista), men läste att den innehåller mycket dog fights och inte är något för "the faint hearted" så då tror jag inte det är något för mig, blir så illa berörd av djurplågeri (måste de här asbraiga filmerna innehålla så mycket våld??). Maybe en dag.
 
Nåväl. Nu ska jag gå tillbaka till min Ronja.
Hare gott!
 
 
 
 
 

Kommentera här: