Första skolpassen för RFSU Stockholm

 
 
Todelihoo!
 
Idag hade jag en ledig dag från jobbet eftersom jag jobbat helg och var därmed ute på mina två första skolpass sedan jag bytte från RFSU Uppsala till RFSU Stockholm. Eftersom jag trots allt varit skolinformatör sedan 2013 kändes det inte överdrivet nervöst, men det var ändå ett litet äventyr att färdas med alla nya RFSU-bekantingar till en högstadieskola bort mot Täbyhållet för att ha våra pass.
 
 
läsa material hela dagen lång lalala
 
 
På det stora hela skilde sig inte materialet så mycket från det jag blivit van med att använda under alla skolpass i Uppsala, men kändes ändå bra att få en stor uppdatering på allting en ska komma ihåg att ta upp samt olika metoder och övningar en kan använda sig av. Har ett färdigt nerskrivet schema för allting jag snackar om med kidsen som jag tagit med på varenda pass sedan jag började (med resultatet att det är extremt nerklottrat vid det här laget pga alla nya tankar som uppstår hela tin), och det håller turligt nog måttet fortfarande.
 
Hade alltså sammanlagt två pass på skolan där vi befann oss idag, en halvklass + en till halvklass (vi delar klasserna på mitten istället för att dela in i tjejer och killar som back in the days), alla i åk 8. Den första gruppen var helt amazing, de var genuint intresserade redan från början och lyssnade noga och kommenterade och frågade och kom med en massa smarta inputs. Den andra gruppen var först lite blyg och tystlåten, men när jag väl fått igång dem med hjälp av lite övningar pratade de också på hur mycket som helst. Kände stor pepp.
 
Skönt nog sa ingen något kränkande eller drygt som jag behövde tampas med, utan eleverna verkade öppna och fritänkande och inte alls stökiga och bröliga på något vis. Visserligen blev det en hel del snack i mun på varandra när de blev speciellt ivriga över något vi pratade om, men det var lätt att få dem att lugna ner sig och lyssna igen. De var duktiga på handuppräckning och att respektera när någon annan pratade - och dessutom blev de alldeles överlyckliga över kondomutdelningen i slutet, som vanligt haha.
 
Tillsammans gick vi igenom viktiga ämnen som att hitta bra-känslan i sexuella situationer, ja- och nej-signaler, gränssättning, respekt, ansvar, porr, heteronormen, ryktesspridning, onani, fittfakta, kukkunskap, STI och mycket mer. RFSU Stockholms pass är 90 minuter vilket är 10 minuter kortare än vad jag annars än van vid, med resultat att jag fick tokstressa igenom de sista sakerna och snabbt som attan visa hur en kondom träs på och förklara vad den skyddar mot. Kändes ändå som att jag fått med det viktigaste när tiden runnit ut och några sa att det kändes lätt att snacka om sex med mig, och till och med "du är ju skön!". Blev stolt på insidan :-)
 
 
peppelipepp
 
 
Efter passen träffades vi informatörer och hade lärarsamtal och sedan gick vi tillsammans till bussen. Det här var som sagt första gången jag träffade dem och alla var otroligt trevliga och schyssta (som ju RFSU-folk brukar vara eftersom vi obviously har samma intressen) och jag kände mig välkommen in i den nya lokalföreningen. Nu ser jag enormt mycket fram emot de tre (!) passen jag ska ha i rad på Vasa Real om ett par veckor.
 
Hoppas allt är bra med er.
Kramis
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Anna:

Roligt att det gick bra för dig! :)

Är så tacksam för RFSU. Lider av en neuromuskulär sjukdom som påverkar mig på en rad olika sätt, RFSU har skildrat detta jättebra i en av deras broschyrer (http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Metod-Handledning/handbok-att-mota-kvinnor.pdf).

God bless RFSU säger jag bara! ♥

2 Lina - The Movie Freak:

Vilket intressant jobb =)
Själv kommer jag ihåg när man va liten och de satte in den vanliga läraren för att hålla i detta ämne, vilket gick lite si så där. Fråga man nått så höll de på att skämmas ihjäl.. vilket jag inte kan förstå. Varför ska det vara så svårt att prata om sex? Vi alla utför ju liksom "aktiviteten"....

Kommentera här: