Har du en squish på någon just nu?

 
 
Hoho.
 
Igår skrev en god vän till mig och ville ha lite perspektiv på något hen funderat mycket på. Genom detta introducerades jag för ett nytt begrepp jag inte hört förut men som jag genast fattade tycke för; nämligen att ha en squish på någon - istället för att ha en crush. Efter min förståelse så är det ett begrepp som skapats av asexuella personer för att beskriva en sorts relation man har till någon annan (eller fler) som inte handlar om romantisk kärlek eller sex, utan istället om att ha en annan sorts djup kontakt med en annan människa. Efter Urban Dictionarys beskrivning:
 
 
"In the asexual community, the equivalent of a "crush", but explicitly lacking an interest in forming a romantic couple or having a sexual relationship with the person in question. It does not matter if they are "in a relationship", as long as you two can have a deep connection. A squish is an intense feeling of attraction, liking, appreciation, admiration for a person you urgently want to get to know better and become close with. It is different from "just wanting to be friends" in that there is an intensity about it and a disproportionate sense of elation when they like and appreciate you back."
 
 
Med andra ord, en stark känsla av attraktion, gillande, uppskattning och beundran för en annan människa som ligger någonstans i gränslandet mellan att vara förälskad och att vara riktigt god vän med någon (efter min kompis beskrivning). Jag tycker det är oerhört intressant eftersom jag aldrig hört ordet förut men gärna vill veta mer om begrepp som används inom olika communityn, dels för att jag verkligen vill lära mig mer och vidga mina vyer men också för att jag jobbar som skolinformatör för RFSU där jag går ut till skolor och snackar med kids om olika sexualiteter och identiteter och vill kunna inkludera så många grupper som möjligt (och naturligtvis i mitt framtida drömjobb som kurator på skola eller ungdomsmottagning). Läste vidare om asexualitet genom detta.
 
 
Hittade den här bilden och kände att det var bra grejer att veta,
har exempelvis blivit frågad under RFSU-pass vad asexualitet är för någonting och inte kunnat ge ett 100%-igt svar. Fick tips på en bra ordlista på tumblr också.
 
 
För att få hjälp att förstå allt detta och inte säga fel har jag frågat min vän om stuff jag funderar över, och hen länkade även många bra sidor på Reddit gällande detta. Om någon annan är intresserad av att veta mer om olika sexualiteter och identiteter så länkar jag till forumet för asexuella här och så kan man klicka sig vidare till andra relaterade sidor om man känner för't, jag känner i alla fall att jag kan sitta och läsa om detta hur länge som helst. Att bli introducerad för nya begrepp som det här med squish + mycket annat ger en liksom verktyg till att beskriva relationer man kanske inte hade ord för förut.
 
Nu ska jag läsa vidare. Todelihoo!
 
 
 
 
 
 
 
 

När tävlingsinstinkten kommer fram...

 
 
Todelidoo.
 
Igår var jag på musikquiz på Morfar Ginko på söder med bae och hans polers som även är mina vänner nu. Lokalen var helt full redan en timme innan start men vi lyckades få ett bord, delade upp oss i lag och hade så amazingly fun. Lyckades gissa rätt på en del stuff trots att annat kändes helt omöjligt och vårt lag, som efter mitt förslag döptes till Bibelklubben<3, tog sig åtminstone till seminfinal. Fina tider.
 
 
vår reaktion när de ropade upp oss :'-)
 
 
Quizzet höll på från nio till tolv och efteråt tänkte de andra gå vidare, men jag skulle upp redan klockan sju för skolan så jag tog tuben hem. Var lagom trött imorse men klarade sista seminariet på Barn-kursen och har nu officiellt avslutat den (tills resultatet på skrivningen kommer då...) vilket innebär ett steg närmare examen, tjoho!
 
The important part här är dock att jag hade så himla kul på quizzet igår att jag känner att jag vill göra det igen as soon as possible. Har aldrig varit en sån där som gillar lekar och tävlingar där man ska springa runt och typ köra stafett eller brännboll eller liknande ~lagsporter~, antagligen för att jag suger på sånt och för att det liksom inte är min grej (därför jag sket i så många av aktiviteterna under socionomnollningen lol), men frågesport och quiz är något jag verkligen uppskattar för då får jag vara duktig med hjärnan istället och inte hålla på och hetsa och yra omkring och vara sämst. Är mycket pleased.
 
Även om jag kan bli lite överdrivet tävlingsinriktad när den instinkten för en gångs skull kommer fram och blir värsta Hermione Granger som ivrigt viftar med handen i vädret och ba men jag kannnnnnn låt mig svara dååååå, lol...
 
 
 
 

YASSSS, feministisk kurslitteratur <3

 
 
Wioooo.
 
Nu har jag lämnat in min examinationsuppgift till Barn & Unga-kursen och kan andas ut på den punkten också, åtminstone for now. Det var en intressant kurs men tror att följande period kommer bli ännu bättre, ska nämligen läsa Genus i socialt arbete och blev mycket peppad bara av att kolla litteraturlistan (och hur ofta händer det?). Var tvungen att göra en flärdig printscreenbild bara för att visa min pepp.
 
 
Och den tar inte ens slut där, är en sida till!
Kolla hur många gånger det står "feminism" liksom :'-)
 
 
För en gångs skull känner jag inte den avgrundsvrålande "ÅÅÅÅÅHHHH"-känslan jag annars ofta upplever när jag scrollar genom litteraturen för en kurs och inser hur mycket man måste börja flänga omkring och låna (eller i värsta fall köpa, mvh spenderade ett par tusen på böcker när vi läste juridik under termin 2). Nu hoppar jag istället gladeligen till biblioteket och letar efter de här myspysingarna.
 
Todelihooooo-