Reportage: Heroinets offer

 
 
Hej.

Vår socionomklass har en grupp på Facebook där vi brukar fråga varandra om kurslitteratur och föreläsningar, samt tipsa om jobb och filmer/dokumentärer/etc som är kopplade till socialt arbete. Förra veckan länkade en kursare det här reportaget i Aftonbladets bloggar om hur 21-årige Jim dog till följd av sitt heroinmissbruk och hur de anhöriga inte anser att socialtjänsten och polisen gjorde allt de kunde för att förhindra hans död. Det är fasansfullt sorgligt, om hur en ung person gradvis steg ner i missbruksträsket och till slut förlorade sitt liv.
 
Det här är inte bara relevant för mig eftersom jag pluggar till socionom och är färdig inom blott ett par månader och ska ut och arbeta, det är också viktigt eftersom jag just idag började läsa kursen socialt arbete med alkohol- och drogmissbruk som i högsta grad känns behövlig nu när jag läste reportaget och berördes väldigt mycket av det. Till följd av normer på socialtjänsten där de som arbetade inte tyckte att Jim såg ut "sådär som en sprutnarkoman ska göra" så togs inte tillräckligt med åtgärder förrän det var för sent.
 
I reportaget står att socialförvaltningen som hade hand om Jims fall anmälde sig själva till IVO (inspektionen för vård och omsorg) efter att han dött, och det framkom att utredningen kring honom hade stora brister. Jag quotar:
 
 
"I Lex Sarah-anmälan framkommer att personalen hade begränsad erfarenhet av och kunskap om den typ av drogmissbrukare som Jim var: Mycket ung, med socialt välordnade förhållanden, god hemsituation, socialt nätverk, universitetsstudier och ingen kriminalitet.

Den erfarenhet personalen hade av narkomaner var ”i huvudsak relaterad till personer med annan missbruksbakgrund och beroendebild än den avlidne” samt ”annan problembild, personlighetsläggning och livssituation”.

 

Det får en verkligen att fundera över sitt framtida arbete och huruvida man kommer stöta på liknande situationer där någon gång. Tänkte när jag skrev de två PM:n till kurserna förra veckan, ett om hur normer av kvinnan som av naturen mer omhändertagande påverkar hennes situation på arbetsmarknaden (till äldre-kursen), och ett annat om hur normer kring barnavård påverkar socialarbetares riskbedömningar (till barn-kursen, alltså hur normer för vad som klassas som "normala" sätt att behandla barn skiftar beroende på vilken tid och plats man befinner sig i), att det är så oerhört viktigt att vara medveten om normer och hur den allmänna uppfattning om något ser ut och problematisera kring varför det är just på det viset och vilka konsekvenser det kan få.

Speciellt när man arbetar inom socialt arbete och hanterar såna här situationer.

 

Farväl

 

 

 

 

 

Kommentera här: