Feministiska debatter i vardagen

 
 
Todelihooo.

Sitter här i det mystiska novembermörkret och tänkte att jag måste klämma ihop ett blogginlägg eftersom det nu gått några dagar utan att jag skrivit och jag ej vill se bloggy förfalla i glömska (dramatiskt). Tänkte först skriva om en händelse som utspelade sig igår, men i och med att jag är på gott humör nu till skillnad från då så skriver jag om det positiva först. Båda grejerna är feministrelaterade, go!
 
 
min standardgif i såna här lägen
 
 
1. Den peppiga grejen: var nyss på föreläsning + efterföljande seminarium på genuskursen jag läser och är som vanligt helt lyrisk och uppe i varv efter att ha fått snacka genus och feminism i tre timmar tillsammans med en engagerad föreläsare och likasinnade kursare. Idag snackade vi om diskursen kring "flickskap" och hur "flickors problematik" konstrueras utifrån gamla könsnormer och att vi behandlar killar & tjejer olika i alla möjliga sammanhang, as well as inom socialtjänsten.
 
Vi pratade mycket om vad man kan göra åt detta och medan det vanligaste och kanske mest givna svaret var att ifrågasätta normer och diskutera och problematisera varför vi behandlar könen på olika sätt (och varför vi ens utgår från att det bara finns två kön för övrigt.....), så var vi väl alla någonstans överens om att det är lättare sagt än gjort och att det typ krävs ett specifikt intresse och passion hos någon på en arbetsplats för att få igång en förändring (exempelvis föreslå att arbetsplatsen ska gå en utbildning för att få ett HBTQ-certifikat) och få de andra att börja tänka etc. Vår föreläsare ba "ja, på det viset har ju feminister fått igenom förändringar i samhället, att någon eller några verkligen brunnit för något och tryckt på det" och man ba hnnngha, jag vill också starta en feministisk revolution på min framtida arbetsplats typ, haha.
 
Vi pratade även om olika grenar inom feminismen, exempelvis Riot Grrrls-rörelsen som uppstod på 90-talet i samband med hela girl power-tänket och hur den grenen mer riktade sig mot vita medelklassfeminister, medan en annan gren kallad Reviving Ophelia (efter karaktären från Hamlet) mer fokuserade på flickor som offer i en farlig, patriarkal värld och ska skyddas och hållas borta från hemskheter typ. Mycket intressant att lära sig mer om olika delar av feminismen och inse att den har så otroligt många inriktningar - samt den oerhörda vikten av intersektionell feminism.
 
 
wiooo
 
Well, det var det positiva, löööööv de där föreläsningarna + seminarierna. Till nästa vecka ska vi ha bestämt oss för vad vi vill skriva om i examinationsuppgiften och jag har typ 43 biljoner idéer, måste bara bestämma mig för något ehe..........
 
MEN! Vidare till den andra händelsen.
 
 
2. Den deppiga grejen: as you might be aware of brukar jag och bae spela en del datorspel tillsammans and that's totally fun, dels spelar vi co op-spel där man ska jobba tillsammans (OH how i miss Lovers in a dangerous spacetime) och dels spelar vi single player-spel där en kan spela och den andra kolla på (exempelvis Bioshock Infinite och nu på senare tid Fallout 4). This is all very skoj and myspys - tills det kommer till spel som porträtterar kvinnor på ett visst sätt och man plötsligt blir slagen i fejset av den röviga sexismen som genomsyrar spelbranschen och känner för att krypa ner i ett hål och avlida.
 
Igår började bae på ett nytt spel och jag ba kul what is this? Tog mig en titt på de kvinnliga karaktärerna för att genast blir totalt putt och avskräckt från att spela. Medan de manliga spelgubbarna hade rustningar och fantasifulla outfits så stod naturligtvis de kvinnliga speltjejerna där iklädda typ bikini och framhävda bröst och rumpor som att det vore en sexylicious photoshoot och man ba kul att det är såhär medlemmar av mitt kön porträtteras i det här spelet då :-))))) blir verkligen sugen på att spela när det så obviously är designat för den manliga blicken och man själv ba värderas efter sin kropp typ :-)))))) YAY
 
Samma sak har hänt förut när jag försökt sätta mig in i spel av en viss typ/lära mig mer om bakgrundsstoryn till vissa gejms och ba men varföööör måste alla tjejkaraktärer springa runt i minimala outfits medan deras manliga counterparts får ordentliga rustningar? Don't get me wrong, i löv bewbs och det här är inget shameande av personer som vill ha små bikinis/whatever på sig, men det blir så fruktansvärt tungt och jobbigt att se hur karaktärerna som tillhör ens eget kön porträtteras jämfört med de manliga karaktärerna och att det typ "måste" vara så i vissa spel för att why not, om man nu kan animera in en väloljad röv som inte tillför något till handlingen så varför ej göra det liksom, höahöahörfhö *dör*
 
 
avgrundsjup suck
 
 
I sann feministanda blev jag rasande förbannad över detta och startade en eldig diskussion med bae som varade i flera timmar, ända från att jag kollat in spelet på datorn till att vi gått och lagt oss och pratade ännu mer i mörkret under täcket. Bae höll med mig och tyckte också det var irriterande att det måste klämmas in en massa sexistiskt skit i spel med hänvisning till den uråldriga myten "sex säljer", men att det är svårt att veta vad man ska göra åt det. Här nånstans ylade jag att man inte behöver spela såna spel då (utan istället spela alla bra icke-sexistiska gejms som finns, fick många bra tips av min vän E, tack!), men det är också svårt eftersom jag ej vill vara kontrollerande och typ bestämma vad min partner ska kolla på/spela - mostly eftersom jag skulle bli rabiat om någon försökte göra det mot mig själv.
 
I SANNING, ETT DILEMMA! Det är givande att diskutera, men jag förklarade också för bae att det emellanåt är svårt att som kvinna vara tillsammans med en man i ett patriarkat, eftersom nyss sagda patriarkat till den största delen kommer verka till hans fördel, exempelvis genom att vissa spel designas för att vara pleasing in the eyes of men och han råkar vara man och därmed tillhörande den målgruppen, medan sexualiseringen sker på bekostnad av mitt eget kön, dvs kvinnor. Jag är således alltid strukturellt underlägsen honom, och han kan aldrig till 100 % förstå min rage och utmattning över att ständigt prackas på sexismen i form av alla möjliga medier runt om en som skapas av och för män, samtidigt som man ska försöka leva i en relation med någon som tillhör könet som förtrycker en.
 
Det blev, som ni säkert kan förstå, en väldigt intensiv diskussion med alla möjliga olika synvinklar och argument utan att man för den sakens skull bråkar, men eventually hade jag fått fram det jag ville säga och kände att min feministiska mission var slutförd - för stunden. Även om jag quite obviously alltid är feminist så kommer det stunder när jag går in i ett vad jag kallar för ~aktivit feministmode~ när jag diskuterar och debatterar och är helt on fire, kan vara upprörd som fan men innerst inne känns det så skönt att ifrågasätta och langa argument och se vad personen kontrar med etc. Även så man utvecklas som feminist, I'd say.
 
 
woopedi
 
 
Hur som helst så började jag och bae pussas efter ett tag och därmed var diskussionen avslutad. Quite fascinating men jävlarrrrr vad förbannad man blir på dat sexism alltså, ragear sönder (som sig bör).
 
Imorrn ska jag åka till Uppsala, har typ en biljard grejer inplanerade i helgen och känner mad pepp.
 
Hej svejs i feministskogen
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: