Äntligen får jag läsa genus i skolan ❤

 
 
Todelihoo.
 
I skrivande stund är jag extremt peppig. Idag började min nya kurs Genus i socialt arbete som även är en av de absolut sista kurserna jag någonsin kommer läsa på socionomprogrammet (omg). With that being said är det fairly intressant att det är först nu under de sista månaderna av min utbildning som jag finally fått chansen att dyka ner i genusfrågor i akademiska sammanhang och faktiskt läsa kurslitteratur och delta i seminarier som behandlar genus, intersektionalitet och feminism. 
 
 
 
Första kurstillfället idag var en succé, vi är en rätt liten grupp (många män som deltar också! not) och läraren kändes skitbra, jag använde mig bl.a. av hennes avhandling när jag skrev inlämningsuppgift till den föregående kursen så jag anade att hon skulle vara påläst på de områden jag också är intresserad av. Som att det inte vore nog med att hon är lärare för den här kursen så håller hon också på med en studie för närvarande där hon bor ute på ett behandlingshem som hon undersöker (när hon berättade om sin forskning kände jag typ låt mig va diigggggg).
 
Först föreläste hon för oss om hur kön/genus skapas varje dag genom hur vi beter oss och behandlar människor runt omkring oss, det är ett djupt rotat system i samhället som inte alltid märks men som ständigt finns där. Här visades också hur kön/genus som social konstruktion kan förändras över tid, exempelvis genom att färgen rosa var the colour of manlighet back in 1800-talet men att det nu förknippas med tjejer (+ andra exempel), och att det därmed kan komma att förändras igen.
 
Det pratades också om dualismen mellan könen, alltså att det alltid måste finnas motsatser och att kvinnligt och manligt därmed måste vara varandras direkta motpoler och att det som klassas som kvinnliga egenskaper och beteenden blir nedvärderade i förhållande till de manliga (rationalitet vs känslor, styrka vs svaghet, aktiv vs passiv etc). Mannen är med andra ord NORMEN och kvinnan är "den andra" (från Simone de Beauvoirs bok Det andra könet, asbra).
 
Avslutningsvis hade vi ett litet seminarium där vi indelades i grupper och fick diskutera utifrån egna erfarenheter hur vi tycker att genus skapas och omskapas i socialt arbete och alla hade mycket att säga (även jag själv utifrån det jag upplevde under min 4 månader långa praktik som skolkurator), vilket lade grunden för att jag tror att det här kommer bli en mighty intressant kurs med en massa engagerade studenter såväl som en duktig lärare och relevant kurslitteratur. Dessutom ska vi ha ett filmseminarium där vi ska kolla på film och sedan göra en genusanalys av den, hnnnghh.
 
Har väl aldrig varit såhär peppad inför någon annan kurs under alla mina år på universitetet, haha.
 
Bye!
 
 

Kommentera här: